Wat is de ideale luchtvochtigheid?
Zorg voor een gezonde relatieve luchtvochtigheid tussen 50 en 60 % Een te droge lucht binnenshuis kan heel wat gezondheidskwaaltjes en ongemakken veroorzaken:
- Koudegevoel bij een normale warmte;
- Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte;
- Prikkelende keel;
- Droge hoest;
- Droge, schilferige huid;
- Gebarsten lippen;
- Droge, branderige ogen;
- Irriterende contactlenzen;
- Geïrriteerde luchtwegen;
- Verhoogde kans op infecties;
- Verminderde weerstand;
- Hoofdpijn;
- Vermoeidheid;
- concentratieproblemen.
Bij een lage luchtvochtigheid verliest het lichaam vocht omdat het zweet op de huid sneller verdampt. Ook kunnen de longen minder zuurstof uit de ingeademende lucht opnemen. Daarnaast is veel stof in huis een boosdoener, zeker bij een temperatuur boven 23°C. Bij droge lucht komt stof sneller vrij en gaat het in de lucht zweven.
Naast mensen zullen ook dieren, planten, meubels, parket, muziekinstrumenten... voordelen ondervinden van een goede luchtvochtigheid.
Vooral in de winter is de luchtvochtigheid in veel woningen en kantoorruimtes te laag, soms amper 30 procent.
De centrale verwarming is hierbij de grote schuldige. De koude buitenlucht bevat sowieso al minder vocht. Wanneer deze in huis verwarmd wordt, neemt de luchtvochtigheid nog meer af.
Vaak denkt men het probleem op te lossen door de ramen op een kier te zetten. Zo wordt er inderdaad frisse lucht aangevoerd, maar die lucht is droog en koud waardoor het vochtpercentage nog sterker daalt. Daarom is het de moeite waard om de luchtvochtigheid te meten met een eenvoudige hygrometer.
Let er wel op dat je deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de relatieve luchtvochtigheid immers hoger dan in de rest van de woning of kantoor
Lees meer
Lees minder
Hoe de luchtvochtigheid verhogen?
Om een hoger vochtigheidspercentage te bereiken moet je waterdamp aan de lucht toevoegen. Als de vochtigheid niet veel afwijkt van het ideale percentage, kunnen onderstaande tips helpen:
- Hang waterbakjes aan de verwarming.
- Zet de afzuigkap tijdens het koken af.
- Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
- Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen.
- Verlucht je huis voldoende.
- Veeg geregeld stof.
- Plaats planten die water verdampen.
Als deze tips niet baten, dan is het plaatsen van een luchtbevochtiger het meest effectief. Er bestaan drie verschillende systemen:
- Stoom
Het water wordt verhit waarbij het water als een geleider optreedt tussen twee elektroden. Zo wordt het water omgezet in stoom die langs een kleine opening het toestel verlaat.
Stoombevochtigers werken heel efficiënt omdat ze in korte tijd veel stoom genereren. Een toestel van ongeveer 50 euro kan tot zo’n 0,7 liter water per uur omzetten in stoom. Je kan de bevochtiger aansluiten op een hygrostaat. Dan stel je de gewenste luchtvochtigheid in en slaat de bevochtiger automatisch aan en uit. Wie wil, kan er ook een geurtje aan toevoegen.
Het nadeel van dit type is het hoge energieverbruik. Het water moet immers opgewarmd worden.
- Ultrasoon
Een geruisloze ventilator verspreidt een microfijne nevel die ontstaat door hoge, frequente, onhoorbare trillingen onder water.
Deze luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrostaat. Aangezien de energie aan de kamerlucht onttrokken wordt, verbruikt dit soort toestellen weinig stroom. Het water wordt immers koud verneveld.
- Verdamping
Een ventilator blaast droge kamerlucht door een vochtige filter waardoor het water verdampt.
Een hygrostaat is overbodig bij deze bevochtigers. Bovendien worden stof en geuren onttrokken aan de lucht die langs de filter passeert. Dit systeem gebruikt weinig stroom, maar geeft ook minder vocht af.
Je kan bovendien een stap verder gaan en de lucht niet alleen bevochtigen, maar ook zuiveren. Een luchtreiniger met filter of een ionisator neutraliseert schadelijke stoffen en kleine stofdeeltjes. Vooral in kantoorgebouwen is de lucht van slechte kwaliteit en vervuild.
Lees meer
Lees minder
Wat is relatieve vochtigheid?
Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaal bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Bij een temperatuur van 20°C kan de lucht maximaal 7.2ml water opnemen. Deze lucht heeft dan een relatieve vochtigheid van 100%. De hoeveelheid waterdamp is dan zo groot dat je niets meer ziet (dikke mist). Lucht met een temperatuur van 0°C kan maximaal slechts 5ml water opnemen. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten.
Zo is de luchtvochtigheid in een vliegtuig lager dan 5 procent vanwege de koude buitenlucht tot -50°C. De lucht wordt in het vliegtuig wel opgewarmd voordat ze in de cabine wordt geblazen, maar niet bevochtigd. Het vliegtuig zou anders meer dan 1000 liter water extra moeten meenemen. De passagiers (en bemanning) zelf werken als het ware als een luchtbevochtiger door transpiratie (zweten). In "first class" is de luchtvochtigheid lager dan in "economy class" omdat in deze laatste meer passagiers aanwezig zijn.
Lees meer
Lees minder
Droge ogen
- Zorg voor voldoende luchtvochtigheid. Hang een bakje met water aan de verwarming of plaats een luchtbevochtiger, zeker in ruimtes waar er airconditioning is.
- Zit je veel voor een computerscherm, gun je ogen regelmatig wat rust en knipper tijdens die ontspanningsfaze regelmatig met je ogen.
- Gun je ogen regelmatig frisse lucht, wel opletten bij felle wind en felle zon. Zon en wind drogen de ogen uit. Draag daarom als het nodig is een zonnebril, een skibril of een fietsbril.
- Vermijd dat de autoventilatie je richting uitblaast.
- Stop met roken of vermijd rokerige ruimtes.
- Drink voldoende en eet gezond.
- Als je contactlenzen draagt en last hebt van je ogen, bevochtig je best regelmatig uw ogen. Gebruik dan bij voorkeur oogdruppels zonder bewaarmiddelen!
- Weet dat ook tranende ogen het gevolg kunnen zijn van droge ogen.
- Bij veel last best eens een oogarts raadplegen.
Droge huid
- Vermijd het gebruik van zeep in het gelaat. Het is belangrijk om een juist reinigingsproduct te kiezen dat aangepast is aan je droge huid. Ook voor mannen is dit belangrijk. Vraag raad aan je apotheker.
- Kies voor een reinigingsmelk met een reinigingslotion om het gelaat te reinigen. Je reinigt je gelaat met de melk, spoelt dit af met water en dept de huid even droog (eventueel met een wattenschijfje, tissue of zachte handdoek). Aangezien het water de reinigingsmelk niet volledig kan verwijderen, gebruik je de lotion om de restjes volledig weg te nemen.
- Reinig de huid ’s morgens en ’s avonds met een geschikt product. Gebruik daarna een verzorgende crème aangepast aan je droge huid. ’s Avonds gebruik je de producten best minstens een halfuur voor het slapengaan. Indien je gaat douchen of in bad gaat, gebruik je best de verzorgingsproducten meteen daarna.
- Kies verzorgingsproducten die aangepast zijn aan je droge huid. Vraag raad aan je apotheker. Het is bij een droge huid vaak nodig zowel een dagcrème als een nachtcrème te gebruiken.
- Dep de huid droog na het wassen.
- Probeer contact met water te vermijden. Gebruik best geen heet water wanneer je in bad gaat of een douche neemt. Hoe warmer het water, hoe meer het de huid zal uitdrogen.
- Bij douchen of baden, gebruik je beter een doucheolie of badolie. Ook een bodylotion voor een droge of zeer droge huid na het wassen is aan te raden.
- Beweeg voldoende. Lichaamsbeweging stimuleert de bloedsomloop, waardoor de huidcellen voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
- Bescherm je huid tegen koude en wind. Het kan nodig zijn dat je in de winter een vettere dagcrème nodig heeft dan in de zomer.
- De zon zal je huid droger maken. Gebruik daarom een zonneproduct met een hoge beschermingsfactor. Vraag raad aan je apotheker.
- Indien je last hebt van een droge hoofdhuid is het belangrijk een aangepaste shampoo te kiezen. Vraag hiervoor advies aan je apotheker.
Droge mond
- Zorg ervoor dat je voldoende drinkt; soms helpt het eten of sabbelen op licht zuurvoedsel, zoals komkommer, sinaasappel of zuurtjes.
- Vermijd suiker en andere zoetigheden.
- Vermijd bruisende frisdranken, wees matig met fruitsappen, koffie en alcoholische dranken.
- Vermijd sterk gekruide gerechten.
- Probeer te stoppen met roken; roken verergert de klachten.
- Poets tweemaal per dag uje tanden met fluoride tandpasta, flos dagelijks en gebruik tandenstokers.
- Wie een kunstgebit draagt, reinigt dit best na elke maaltijd. Om etensresten goed te verwijderen gebruik je best een speciale protheseborstel. 's Nachts leg je je gebit best in een reinigingsmiddel.
- Raadpleeg minstens tweemaal per jaar je tandarts.
- In de apotheek zijn speciale producten verkrijgbaar voor de behandeling van een droge mond, zoals:
- mondwater (mondspoeling);
- mondspray (bevochtigen);
- speekselvervangende gel;
- tandpasta (in combinatie met een speekselvervangende gel).
- harde snoepjes op basis van glycerine en glycerine'swabs'
Soms is het raadzaam je arts te raadplegen.
Droge lippen
- Maak je lippen zo weinig mogelijk nat.
- Gebruik regelmatig lippensticks of lippenbalsem (voor zeer droge lippen). Dit legt een beschermend laagje op de huid. Doe dit zeker wanneer je naar buiten gaat. Vraag raad aan je apotheker.
- Smeer je lippen voor het slapengaan in met vaseline of een lippenbalsem.
- Verlucht je huis. Houd de kamertemperatuur beneden 20°C en de luchtvochtigheidsgraad voldoende hoog. Je kunt eventueel een luchtbevochtiger gebruiken.
- Drink voldoende water, liefst meer dan 1,5 liter per dag.
- Er bestaan lippensticks met een hoge beschermende zonnefactor. Vergeet deze niet wanneer je op vakantie gaat (ook bij wintersportvakanties). Vraag advies aan je apotheker.
Lees minder
Lees meer