Wat is een eileiderontsteking?
Een eileiderontsteking is een aandoening waarbij een ontsteking in de baarmoederhals zicht uitbreidt in het slijmvlies van de eileiders en eierstokken.
Typische symptomen zijn:
- koorts;
- hevige pijn in de onderbuik;
- uitstralende pijn naar de onderrug;
- abnormale vaginale afscheiding (hevig, andere kleur, sterke geur);
- pijn bij het vrijen;
- bloedverlies na het vrijen;
- pijn bij het plassen;
- onregelmatige bloedingen.
De symptomen kunnen snel optreden en hevig zijn. In sommige gevallen zijn klachten echter licht of verlopen ze sluimerend, zodat de ontsteking onopgemerkt blijft.
Een eileiderontsteking moet steeds behandeld worden. Zonder tijdige behandeling kunnen de eileiders beschadigd raken. Door vorming van littekenweefsel kunnen de eileiders afgesloten raken. Hierdoor verhoogt het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Een eileiderontsteking wordt meestal veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening, zoals bijvoorbeeld chlamydia. De bacteriën dringen bij geslachtsgemeenschap de vagina binnen. Door de warme en vochtige omgeving kunnen ze zich snel vermenigvuldigen en een baarmoederhalsontsteking veroorzaken. Zonder behandeling kan de ontsteking verder uitbreiden naar de andere organen, waaronder de eileiders en eierstokken.
Een eileiderontsteking kan ook veroorzaakt worden door darmbacteriën. Deze zijn onschadelijk zolang ze in de darmen blijven. Wanneer ze in de vagina terecht komen, kunnen ze een ontsteking veroorzaken.
Daarnaast kan een eileiderontsteking veroorzaakt worden door bacteriën die van nature aanwezig zijn in de vagina. De kans hierop is groter bij een geboorte of ingreep waarbij instrumenten werden ingebracht in de baarmoeder (abortus, spiraaltje). De ontsteking kan ook ontstaan na verspreiding van een ontsteking elders in het lichaam, bijvoorbeeld door een blindedarmontsteking.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Indien een behandeling met antibiotica gestart wordt, maak dan de volledige kuur af, ook als je je al snel beter voelt.
- Vermijd geslachtsgemeenschap zolang de infectie niet genezen is.
- Indien een SOA de oorzaak is, vermijd dan een nieuwe infectie door veilig te vrijen (condoom).
- Laat je na onveilige geslachtsgemeenschap steeds testen op soa’s.
- Bij sterk wisselende seksuele contacten is het aan te raden om je regelmatig te laten testen op soa’s.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de arts?
Raadpleeg een arts bij symptomen die kunnen wijzen op een eileiderontsteking.
Soms geef een eileiderontsteking geen klachten. Bij sterk wisselende seksuele contacten is het aan te raden om je regelmatig te laten testen op soa’s. Laat je na onveilige geslachtsgemeenschap steeds testen op soa’s.
Indien reeds een behandeling gestart werd, neem dan contact op met je arts wanneer klachten verergeren (blijvende of toenemende koorts en/of pijn, braken).
Lees meer
Lees minder